Paul Keres, regele neîncoronat

În luna ianuarie a noului an 2021, se împlinesc 105 de la nașterea lui Paul Keres, regele neîncoronat al sportului minții!

Timp de trei decenii, estonianul Paul Keres s-a menținut în topul mondial și, de mai multe ori, a fost aproape de a juca un meci pentru titlul mondial, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Născut la 7 ianuarie 1916, la Narva, localitate din Estonia care, în acel moment, făcea parte din Imperiul Rus, Paul Keres a învățat să joace șah în copilărie de la tatăl lui și de la fratele său mai mare.

Ca elev, Keres a câștigat de trei ori campionatul școlar al Estoniei, țară care a devenit indepedentă în 1918. Și-a îmbunătățit stilul de joc, un stil combinativ și a obținut performanțe datorită faptului că juca șah prin corespondență într-o perioadă când, desigur, nu existau computere, iar fiecare poziție în cele 150 de partide pe care, la un moment dat, le juca în același timp trebuia analizată cu atenție. În 1935, la vârsta de 19 ani, Paul Keres a câștigat primul titlu de campion al Estoniei și tot în acel an.

a jucat în echipa Estoniei, la prima masă, la Olimpiada organizată la Varșovia. 1937 este anul în care tânărul Paul Keres a câștigat câteva turnee puternice, la Tallin, Margate, Ostende, Praga și Viena. Această serie de succese i-a adus o invitație la  superturneul de la Semmering Baden, pe care îl câștigă în mod clar, devansându-i pe fostul campion mondial, cubanezul Jose Raul Capablanca și pe alții doi jucători de top mondial, americanul Samuel Reshevsky și austriacul Erich Eliskases. În 1938, joacă în puternicul turneu AVRO organizat în Olanda, împreună cu cei mai puternici șahiști ai momentului: Mihail Botvinnik, Max Euwe, Alexandr Alehin, Jose Raul Capablanca și Salo Flohr. Paul Keres în vârstă de 22 de ani, câștigă turneul și, totodată, dreptul de a-l întâlni în meciul pentru titlul mondial pe deținătorul acestuia, Alexandr Alehin, un rus cu cetățenie franceză. 

Începutul celui de-al doilea război mondial, în septembrie 1939, îl surprinde pe Paul Keres la Olimpiada de șah de la Buenos Aires, unde câștigă cu echipa Estoniei medalia de bronz. Revine în țară, însă la 6 august 1940 Estonia este ocupată de Uniunea Sovietică și odată cu aceasta se spulberă și visul său de a-l înfrunta pe Alehin în meciul pentru titlul mondial. Devenit cetățean sovietic, Paul Keres joacă pentru prima dată în campionatul URSS în 1940, clasându-se înaintea campionului în exercițiu Mihail Botvinnik. Invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă la 22 iunie 1941 face ca Paul Keres să redevină cetățean estonian. Joacă în mai multe turnee în Europa aflată sub dominația nazistă, însă reocuparea Estoniei de către sovieticii, în anul 1944, îl prinde pe Paul Keres din nou în locul nepotrivit. A fost anchetat de autoritățile sovietice, fiind suspectat de colaborare cu naziștii. Fiind însă unul dintre cei mai buni jucători din lume, Paul Keres joacă în 1948 împreună cu rușii Mihail Botvinnik și Vasily Smîslov, cu olandezul Max Euwe și cu americanul Samuel Reshevsky în turneul care urma să-l desemneze pe noul campion mondial, titlul fiind vacant după moartea lui Alexandr Alehin. Disputat la Haga și Moscova, turneul a fost câștigat de Mihail Botvinnik, iar Keres a încheiat pe locul al 3-lea. Paul Keres a jucat la următoarele 6 turnee ale candidaților, la primele 4 clasându-se de fiecare dată pe locul secund, ceea ce i-a adus porecla de „Paul al doilea”. În perioada 1952 – 1964, Pal Keres a câștigat de 7 ori titlul de campion olimpic cu echipa Uniunii Sovietice. De asemenea, Paul Keres a câștigat multe turnee importante, ultimul succes fiind la Tallin, în 1975, înaintea fostului campion mondial Boris Spassky, cu doar câteva luni înainte de a muri în urma unui atac de cord, la vârsta de 59 de ani.

          Paul Keres este autorul mai multor cărți de șah și a numeroase articole de specialitate, având contribuții importante și la teoria deschiderilor. A fost desemnat sportivul secolului 20 în Estonia. O stradă din Tallin a primit numele lui Paul Keres, care are și o statuie de bronz în orașul său natal, Narva. Chipul lui Paul Keres a fost imprimat pe bancnota de 5 coroane estoniene, care a circulat până în anul 2011, când coroana estoniană a fost înlocuită cu euro.

Colaboratori