Mihail Tal-“vrăjitorul din Riga”

Mihail Tal (9 noiembrie 1936 – 28 iunie 1992) este al 8-lea campion mondial din istoria șahului.

Născut la Riga, în capitala Letoniei, „Misha” a fost un copil precoce. A învățat să citească la doar 3 ani, iar la 8 ani a învățat să mute piesele, doar privindu-l pe tatăl lui când juca șah. A luat lecții de șah la Palatul copiilor din Riga, iar la început nu a fost printre cei mai buni elevi, însă a muncit intens sub îndrumarea antrenorului Alexandr Koblentz. Progresul a fost remarcabil. La 15 ani este admis la Facultatea de litere a Universității din Riga și se califică în finala campionatului Letoniei. La ediția următoare se clasează înaintea antrenorului său, pentru ca, după încă un an, în 1953, să câștige primul său titlu de campion al Letoniei.

          În 1957 obține primul titlul de campion al Uniunii Sovietice, repetă performanța în anul următor când câștigă și turneul interzonal de la Portoroz, performanță care îi dă dreptul să joace la Turneul candidaților la titlul mondial, pe care, de asemenea, îl câștigă.

În 1960, la 23 de ani, devine cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului, după ce îl învinge clar pe deținătorul acestuia, Mihail Botvinnik, cu 12½ – 8½ (șase victorii, două înfrângeri și treisprezece remize). Un an mai târziu pierde meciul revanșă cu Botvinnik, din cauza problemelor de sănătate care l-au urmărit din copilărie și care aveau să-i aducă moartea, în 1992, la doar 55 de ani. A jucat alte 5 turnee ale candidaților, dar nu a reușit să mai dispute vreun meci pentru titlul mondial.

          Mihail Tal este considerat prototipul jucătorului de atac. Stilul lui de joc era îndrăzneț și extrem de combinativ, iar mutările pe care le făcea erau de multe ori imprevizibile, fiind supranumit „Vrăjitorul din Riga” pentru spectacolul pe care îl crea pe tabla de șah.

          A stabilit un record de invincibilitate, cu 95 de partide jucate între 23 octombrie 1973 și 16 octombrie 1974, încheiate cu 46 de victorii și 49 de remize, recor doborât abia în 2018 de chinezul Ding Liren.

          Începând din 2006, în onoarea „Vrăjitorului din Riga”, la Moscova este organizat Memorialul Mihail Tal.

Colaboratori