Regulile şahului

Principalele reguli pentru copii preluate din "Legile şahului - 2009" de pe site-ul FR Şah:

DIN ARTICOLUL 4. EFECTUAREA MUTĂRII PIESELOR

  1. Fiecare mutare trebuie efectuată numai cu o singură mână.
  2. Cu condiţia să-şi exprime în prealabil intenţia (de exemplu spunând “j’adoube” sau “aranjez”), jucătorul aflat la mutare poate să aranjeze una sau mai multe piese pe câmpurile lor.
  3. Dacă jucătorul aflat la mutare atinge în mod intenţionat una sau mai multe dintre piesele proprii, el trebuie să mute prima piesă atinsă care poate fi mutată.
  4. Dacă jucătorul aflat la mutare atinge în mod intenţionat una sau mai multe piese ale adversarului, el trebuie să captureze prima piesă atinsă, care poate fi capturată.
  5. Dacă un jucător aflat la mutare atinge intenţionat regele său şi un turn, el trebuie să facă rocada pe flancul respectiv, dacă este posibil.
  6. Dacă un jucător aflat la mutare atinge intenţionat un turn şi apoi regele său, el nu poate face rocada pe acel flanc la mutarea respectivă, ci trebuie să mute turnul.
  7. Dacă un jucător aflat la mutare, intenţionând să facă rocada, atinge regele sau regele şi turnul în acelaşi timp, dar rocada pe partea respectivă este neregulamentară, el trebuie să facă o alta mutare regulamentară a regelui.
  8. Dacă un jucător aflat la mutare transformă un pion, alegerea noii piese este finalizată când aceasta a atins câmpul de transformare.
  9. Dacă niciuna dintre piesele atinse nu poate să fie mutată sau capturată, jucătorul poate să facă orice mutare regulamentară.
  10. Dacă o piesă a fost lăsată pe un câmp în cadrul unei mutări regulamentare, piesa respectivă nu mai poate fi mutată pe un alt câmp la această mutare.

DIN ARTICOLUL 6. CEASUL DE ŞAH

  1. În timpul partidei fiecare jucător, după ce a efectuat mutarea pe tabla de şah, va apăsa pe ceas (îsi va opri ceasul său) şi îl va porni pe cel al adversarului.
  2. Jucătorul trebuie să apese pe ceas cu aceeaşi mână cu care şi-a efectuat mutarea. Se interzice ţinerea degetului pe buton sau deasupra acestuia.
  3. Se interzice folosirea în exces a forţei asupra ceasului de control, ridicarea sau trântirea ceasului.
  4. Dacă partida trebuie întreruptă, arbitrul va opri ceasurile.
  5. Un jucător poate opri ceasul numai pentru a solicita asistenţa arbitrului.

DIN ARTICOLUL 12. CONDUITA JUCĂTORULUI

  1. Jucătorii trebuie să-si respecte adversarii, să nu ii deranjeze pe timpul lor de gândire. Este interzisă distragerea atenţiei sau enervarea adversarului în orice fel.
  2. Jucătorii nu au voie să părăsească “locaţia de joc” fără permisiunea arbitrului. Locaţia de joc este definită ca fiind format din sala(suprafaţa de joc), sala de odihnă, toalete sau alte locuri desemnate de arbitru. Jucătorul aflat la mutare nu are voie să părăsească sala(suprafaţa de joc) fără permisiunea arbitrului.
  3. Pe parcursul partidei, se interzice jucătorilor să facă uz de orice fel de notiţe, de surse de informare, sfaturi sau să analizeze pe alte table de şah.
  4. Unui jucător îi este interzis să aibă în locaţia de joc un mobil sau alte mijloace electronice de comunicaţie fără permisiunea arbitrului, cu excepţia cazului în care sunt complet închise. Dacă un astfel de dispozitiv produce un sunet, jucătorul în cauză va pierde partida.
  5. Refuzul repetat al unui jucător de a se conforma “Legilor şahului” va fi penalizat cu pierderea partidei.
  6. Spectatorii şi jucătorii altor partide nu au voie să vorbească sau să intervină în nici un fel în legătură cu o partidă. Dacă este necesar, arbitrul poate să elimine din spaţiul de joc pe toţi aceia care încalcă regulile. Dacă cineva observă o neregularitate el poate informa numai arbitrul.

Colaboratori