Anish Giri-în cursa pentru titlul mondial

Sărbătoritul zilei  de 28 iunie este Anish Giri, unul dintre cei 8 jucători care își dispută dreptul de a-l întâlni, la sfârșitul acestui an, în meciul pentru titlul mondial pe deținătorul acestuia, Magnus Carlsen.

Turneul Candidaților organizat în martie la Ekaterinburg (Rusia) a fost întrerupt după anunțul guvernului de la Moscova de a suspenda traficul aerian internațional din cauza pandemiei. 

 Aflați ce fel de salut a propus Anish Giri înainte de începerea partidelor din timpul pandemiei și cum a ajuns înapoi acasă, în Țările de Jos...

La 26 de ani, Anish Giri are deja 5 participări cu echipa Olandei la Olimpiadele de șah. La următoarea ediție va juca pentru Țările de Jos, așa cum a fost redenumită Olanda la începutul acestui an. La vârsta de 14 ani, 7 luni și două zile a devenit cel mai tânăr mare maestru din istoria șahului, în acel moment.

 S-a născut la 28 iunie 1994 la Sankt Petersburg, mama lui fiind rusoaică, Olga Giri, iar tatăl, Sanjay Giri, nepalez. A învățat șah de la mama lui, apoi a continuat la un club din Sankt Petersburg. Între 2002 și 2008 a trăit împreună cu familia la Saporro, în Japonia, după care a ajuns în Olanda. Așa se explică și faptul că Anish Giri vorbește fluent rusă, engleză și olandeză, dar se descurcă și în germană, japoneză și nepaleză.

 

Anish Giri a avut o ascensiune spectaculoasă, pregătindu-se cu Vladimir Tukmakov   și cu belgianul de origine rusă Vladimir Chuchelov care i-a mai pregătit pe Fabiano Caruana și pe fosta campioană mondială Hu Yifan. S-a calificat la Turneul Candidaților din acest an deoarece în perioada februarie 2019 – ianuarie 2020 a îndeplinit unul dintre criteriile Federațiile Internaționale de Șah, FIDE, cea mai mare medie ELO. Condiția a fost ca, în acest interval, să joace minim 30 de partide.

Turneul Candidaților de la Ekaterinburg s-a disputat în condiții speciale impuse de pandemia de coronavirus. Primul șir de scaune pentru spectatori a fost plasat la o distanță de 15 metri față de cele 4 mese de joc, iar strângerea mâinii înainte de partidă a devenit opțională. Fostul campion mondial Anatoly Karpov a efectuat prima mutare a partidei dintre Anish Giri și Ian Nepomniachtchi. După aceea a dat mâna cu Giri, însă Nepomniachtchi a refuzat să-i întindă mâna lui Karpov. Anish Giri a declarat că, dintre toate modalitățile de a-i arăta respect adversarului, salutul prin atingerea cotului i se pare înfricoșător și, de aceea, ar prefera salutul japonez, prin înclinarea corpului și a capului. Turneul Candidaților a fost întrerupt după anunțul privind anularea tuturor zborurilor internaționale spre și din Federația Rusă, ceea ce le-a dat mari emoții celor 5 jucători străini. Aceștia au ajuns cu un avion charter la Amsterdam, de unde fiecare și-a continuat călătoria spre casă. Pentru Anish Giri, drumul spre casă a fost cel mai ușor.

Poziția din diagramă a apărut în partida Anish Giri – Alexandr Morozevici, jucată în 2012, la turneul de șah rapid Sportaccord de la Beijing, partidă încheiată spectaculos.

                                                             Giri-Morozevich

Profitând de poziția expusă a regelui negru, albul mută și câștigă!

Fii și tu la fel de aprig ca Giri!

Antrenori

mihail-marinth

 

MIHAIL MARIN

 

Mai mult

luiza-marinth

 

LUIZA MARIN

 

Mai mult

 

otilia-baciuth 

 

OTILIA BACIU

 

Mai mult

 

stefan-baciuth

 

STEFAN BACIU

 

Mai mult

 

george-grigoreth.jpg

 

GEORGE-GABRIEL

  GRIGORE

 

Mai mult

 

Copyright © 2014 - 2020 Sah Club Mihail Marin. Toate drepturile rezervate.